Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) is een van de weinige dierentuinen die geheel is ontworpen door één architect; Sybold van Ravesteyn. In april 2004 zijn Blijdorp en verschillende gebouwen erin opgenomen in het register van rijksmonumenten. Begin 2017 is begonnen met de renovatie van het roofdierengebouw direct tegenover de publieks ingang aan de van Aerssenlaan. Behalve het in oorspronkelijke staat terugbrengen van het gebouw worden in de voormalige binnen en buitenverblijven voor grote katachtigen nu habitats voor Geladas gerealiseerd.
Geladas zijn baviaanachtige uit de hooggebergtes van Ethiopië. Aangezien geladas uiterst behendige klimmers zijn is gekozen voor een indrukwekkende boogconstructie rondom de buitenverblijven in combinatie met een stalen net. Houthoff Zoo Design heeft de rotspartijen in de verblijven ontworpen en gebouwd. De combinatie van een prachtig monumentaal gebouw met moderne boogconstructies en realistisch uitziende rotspartijen maakt dit project spannend en heel bijzonder!
Bij het ontwerp van de rotspartijen is rekening gehouden met tal van factoren.
- Synergie met het monumentale gebouw
- Functionaliteit voor de bewoners (klauteren, schuilen, springen, foerageren etc.)
- Efficiëntie voor de dierverzorgers (bereikbaarheid, hygiëne etc.)
- Zichtlijnen publiek t.o.v. gebouw en de dieren
- Esthetiek en realisme
- Veiligheid voor mens en dier
- Habitat immersion voor de bezoekers
- Enrichment (o.a. voedselaanbod in de rotsen)
Het binnen verblijf is ruim opgezet en voorzien van camera’s, hydraulische afsluitbare bedieningsluiken en meerdere verborgen toegangsdeuren voor de verzorgers. Lichtkoepels geeft het binnen verblijf natuurlijk daglicht. De rotspartijen en vloer met vloerverwarming creëren een prachtig leefomgeving voor de dieren. De dieren worden gescheiden van het publiek door 3 grote kijkramen. Via een grot tunnel verplaats het publiek zich naar buiten om de buitenverblijven te bewonderen.
Indrukwekkende rotspartijen afgewisseld met gras, zand en steenvlaktes laten het natuurlijke groepsgedrag van de groep geladas uitstekend zien. Men gaat ervan uit dat de groep in de komende jaren zal uitbreiden tot zo’n 80 exemplaren.